Kiitoksia kaikille hyvän joulun toivottajille! Mie oon ollut blogihiljaisuudessa hetken, joten ei tullut edes toivotettua hyvää joulua lainkaan. Mutta uuden vuoden toivotukset kerkeävät vielä hyvin!

Mie toivon kaikille hyvää vuotta 2009 ja onnellisuutta!

Tuo joulunalusaika meni nopeasti, paljon oli suunnitelmia ja paljon jäi toteuttamatta. Yhden kauratyynyn kirjailuilla tein vielä, mutta siitä miulla ei oo kuvaa. Muuten laitoin jo aiemmin tekemiäni juttuja paketteihin. Lähinnä suunnitelmani koskivat kutomista ja kaupungilla juoksentelua, mutta ne jäivät välistä, osin. Piti huilata.

Lankakin on lisääntynyt niiden uusien merinovillakerien jälkeen. Sain kaveriltani muovikassillisen hyvin marinoitua lankaa. Lankaa tuli lisää 506 g ja lisänä oli viittä vailla valmis pienen ihmisen villapaita. Valmiina oli kaikki kappaleet paitsi taka/etukappaleen yläosa. Eli ei tarvihe tehä kuin se yläosa, liittää palaset yhteen ja tehdä kaulus. Langat on pääosin keinokuitua, mutta menevät nuo ihan hyvin. Ihana yllätys oli! Tässä kuussa tuo lankamäärä onkin tainnut kasvaa eniten koko vuonna. Eiku taitaa ne bambun hamstraukset (700 g) viedä voiton tästä. Ne bambut on muuten suurimmaksi osaksi käytetty! Onpa tässä nyt valmistunutkin jotain eikä vaan tullut lisättyä varastoa:

2176111.jpg

Villatakki pienelle ihmiselle

Ohje: Novita syksy 2007, koko 68-74 cm
Lanka: 7-veljestä, oranssi ja harmaa
Puikot: 3 1/2 mm ja 4 mm pyöröt
Langankulutus: 184 g
Muuta: Napit kierrätetty, kaikki erilaisia ja eri värisiä

Jotenkin näyttää hirmusen isolta tuo pienen ihmisen takki. No, onpahan tuonkin kokoinen valmiina tulevaisuutta varten. Kerkeen jo unohtaa tuon olemassa olon varmasti ennen kuin sille tulee käyttöä.

Takki oli jonnii aikaa valmiina ilman nappeja. Tuntu hirmu työläältä ruveta niitä ompelemaan. Tänä aamuna tartuin urhoollisesti neulaan ja rupesin nappeja kiinnittämään. Tämän takin kanssa onnistuivat hihat eka kertaa heti ensi yrittämällä! Liekö syynä se, että oon tainnut aina ennen tehdä väärin nuo kädentien kavennukset tuossa etukappaleilla... Oppia ikä kaikki. Eikös se niin mennyt.

Värit on aika villit. Taaskaan miulla ei ollut aloittaessa mitään väriä riittävästi (nyt olisi ruskeaa), joten sen vuoksi nuo raidat. Oranssia jäi pikkuinen nöttönen. Harmaata enemmän.

Miun piti tarttua uusiin, ihaniin, pehmeisiin lankakeriin, joita Pee tuossa edellisessä kirjoituksessa esitteli, mutta aloitinkin sukan teon. Eka sukka on jo valmis ja kaverikin sille on tulossa. Toisaalta on vähän tylsä tehdä sitä toista sukkaa, mutta toisaalta ei. Näissä sukissa oli useampi uusi asia miulle opeteltavana, joten ekan sukan kanssa purin ja tein ja purin ja tein. Tän tokan sukan kanssa on mennyt ihan vaan tekemislinjalla toistaiseksi. Pistän ne nähtäville sitten kun saan valmiiksi. Ne sukat tulee miulle, vaan ja ainoastaan miulle! Vieläköhän kerkeävät tämän vuoden valmistuneisiin?

Kyselin Peeltä lähtisikö se ulos:

2176116.jpg

Haluuko Pee ulos?

Ei kiinnostanut Peetä juuri lainkaan. Tuossa se on makaillut päivät. Käytiin myö tänään aamulenkillä koko porukalla, mutta sen jälkeen Peetä ei muutamaan tuntiin kiinnostanut yhtään mikään. Huomatkaa muuten Peen peti, jonka Äs on repinyt. Grr...

2176114.jpg

Äs pihalla

Äs oli ovella heti kun kyselin pihalle lähtöä. On se kiva, että on joku ulkoilukaveri. Vaikka ei Äskään ihan millä kelillä tahansa tai mihin kellon aikaan tahansa viitti lähteä kuonoa ulos näyttämään. Tämmösellä mukavalla kelillä (nyt tosin jo lauhtunut miusta liikaa) Äs lähtee mielellään.

Tänään oon harrastanut muun muassa luovaa ruoanlaittoa (jälleen). Tein tänään linssijuttua. Löysin kaupasta linssilastuja, jotka vaativat lyhyemmän kypsennyksen kuin tavan linssit. Siispä ostin niitä kokeiluun. Ihan olivat linssien makuisia. Pilkoin sipuleita ja porkkanoita, heitin ne kasariin. Joukkoon lykkäsin myös pinjansiemeniä, joita löytyi pussin pohjalta. Näitä kypsyttelin hetken ja sitten laitoin neljän viljan hiutaleita (muistaakseni tässä neljän viljan... oli joku oikeinkirjoitusjuttu, jota en muista) sekä vehnäjauhoja. Nää sekottelin ja pistin vettä niskaan. Vasta sitten linssit ja lisää vettä kun tuli tarvis. Mausteeksi laitoin mustapippuria (tungen sitä joka sapuskaan) ja chilijauhetta. Pottujen ja raejuuston kaa söin. Ihan oli hyvää. Tätä nyt riittääkin taas useammaksi päiväksi.

Nii, mie en oikein noita jouluruokia harrasta. Syön kyllä tarvittaessa ja ihan tykkäänkin porkkana- ja lanttulaatikoista, mutta ihelle en oo tehnyt. Mies teki ihelleen kinkun ja yhessä tehtiin pipareita, joten on nää joulusyömiset meilläkin vähän edustettuina. Jouluaattona tein ihelleni kaalilaatikon tummalla soijarouheella.

Yhtä juttuu en oo muuten tajunnut; miksi pitää olla soijanakkeja tai joku kinkun korvike, mistä ikinä ne onkaan tehty, kasvisruokailijalle? Yhen kerran oon maistanut soijanakkeja ja ne maistu ihan tavannakeille. Yäk. Miksi kasvissyöjällä pitää olla "samoja" ruokia kuin lihansyöjilläkin? En ymmärrä. Mie en kaipaa grilliini nakkeja enkä pöytääni kinkkua. Jos kaipaisin niin sitten mie söisin ihan tavannakkeja ja tavankinkkua ennemmin kuin rupeisin niitä jäljittelemään varta vasten joillain kasvisversioilla. Miun kasvissyönti kun perustuu eniten tuohon ruoanmakuun. Tosin joku jauhelihakastike, eipä se jauheliha kai oikein millekkään maistu (niiku ei soijarouhekaan), mausteillahan se maku tehdään. Ni miksi en sitten sitä söis? No, enpä vaan syö, että ei tää nyt ihan puhtaasti pelkkiin makukysymyksiin perustu, täytyy myöntää.

Hups, tulipas vaahdottua, mutta näitä mietin kun tuossa aattona (vai aatonaattona) tuli telkkarista kasvisruokailijoiden joulupöydästä pikkupätkiä joissain uutisissa tms.