Meillä Tossullinen syö "koko ajan", joten oon yrittänyt viihdyttää ihteeni välillä lukemalla siinä samalla. Välillä kun Tossullinen on halunnut seurustella pitkää pätkää ja miulta on jutunaiheet loppuneet oon lukenut kirjaa myös Tossulliselle. Ressukka joutui aloittamaan suomalaiseen kirjallisuuteen tutustumisen Ilmari Kiannon Punaisesta viivasta. Ei ehkä ihan hänen ikäkaudelleen osuvaa lukemista, mutta sujuvasti kuunteli. Tossullisesta taitaa tulla isona kirjailija Silmänisku

 

Tekijä: Ilmari Kianto
Nimeke: Punainen viiva
Ilmestyi ensimmäisen kerran 1909

Mie tykkäsin tästä. Miulla on ollut nyt lähiaikoina hyvä säkä kirjojen kanssa. Ainakin kolme peräkkäistä lukemaani kirjaa on ollut miun maun mukkaan. Kaikki ovat suomalaisten kirjailijoiden teoksia, tämä on niistä kolmesta vanhin. Kyllä sen huomaakin kielestä, mutta miusta se on mukavaa. Sanat on erilaisia ja tekstin rytmi toisenlaista kuin nykykirjallisuudessa. Vaihtelu virkistää.

Oli tää aika surullinen kirja. Köyhyyttä, eriarvoisuutta, tietämättömyyttä. Ja miten toivoa herätettiin köyhälistön keskuuteen, voi itku; äänestämällä kaikki muuttuu. Näitä juttuja käytiin läpi Topin ja Riikan perheen kautta. Topi ja hänen vaimonsa Riika olivat köyhiä mökkiläisiä, jotka asuivat yksinäisellä korpisalolla. Lapsia oli liuta ja ruokaa ynnä muita perustarpeita hyvin niukasti. Kahvia Riika toivoi saavansa jouluna. Tähän tilanteeseen sitten kuultiin "soli-sali-ratin" ihmeen tuovasta voimasta, tarvitsi vain äänestää, vetää punainen viiva, ja a vot, asiat järjestyy.

Voi, voi. Oli välillä sydäntä särkevää lukea, mutta oli siinä kirjassa hauskojakin kohtauksia. Tai hauskoja ja hauskoja, ehkä keveämpiä on parempi sanoa. Miun tän hetkiseen tilanteeseen osuva kohtaus oli kun Topin ja Riikan lapsien nimiä käytiin läpi. Siinä oli mietitty hienoja nimiä lapsille, oli Pirjeri, yhdelle lapselle oli Riika ehdottanut nimeksi Rans-Petteri ja toiselle Helanteri. No, ei tullut Rans-Petteriä eikä Helanteria.  Topi oli tolkun miehenä tiennyt, että Helanteri oli heimonimi ei ristimänimi. Nää pohdinnat oli miusta hauskoja.

Käsityöpuolella oon tehnyt virkkausta. Ja kastetaulua vähän, mutta huomasin siinä virheen, joten se vähän nyt ärsyttää ja jarruttaa pistelyintoa. Pitäisi kai purkaa Otsan rypistys