Otsikko Arja Tiaisen runokirjasta Tää tojota ei lähe liikkeelle : ajopäiväkirja.

Monena päivänä oon meinannut kirjottaa, mutta ei oo huvittanut laittaa kuvia koneelle ja miulla olisi tännekin yksi kuva laitettavana. Niinpä en oo sitten kirjotellut lainkaan. Nyt on sitten juttuja kasaantunut, mutta höpöttelen mitä höpöttelen.

Ekaksi tämä:

1243744942_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vaippahousut

Ohje: Curly Purly, koko M
Lanka: Araucanía Nature Wool Multy
Puikot: 2 mm pyöröt, 3 mm ja 4 mm bambuset sukkikset
Langankulutus: 54 g

Sain langan vyyhdiltä kerälle (kiitos Routa avuntarjouksesta!). Yhtenä iltana Emmerdalea nauhalta kahottaessa kerin miehen suosiollisella avustuksella langan ja eikun puikoille pöksyt.

Lanka olikin yllättävän punavoittoista, luulin että siinä on enemmän noita harmaansävyjä ja sinisyyttä. Kauniinväristä kuitenkin. Kivaa lankaa neuloa eikä alun ohuet puikot (2 mm) haitanneet, johan mie kerkesin tottua neulomaan ohuillakin puikoilla.

Tein muuten mallitilkun, josta sitten laskin paljon tarvii luoda silmukoita pöksyjä varten. Ohjeen mukaiset pöksythän on tehty paaaljon paksummasta langasta, joten tiheys ei sattunut lähellekään noilla nelosen puikoilla tällä ohkasella langalla. Hitsi vieköön, mie onnistuin! Loin siis 100 silmukkaa näihin pöksyihin. Seuraavat aattelin tehdä 110:llä silmukalla, koska nää nyt tehdyt on sopivat tällä hetkellä (ja onneksi käytössä vähän venyvätkin).

Kivat ja ohuet kesäpöksyt. Käytössäkin ovat olleet ja aiheuttaneet yhden pettymyksen; en tiijä mikä kaikki oli pielessä siinä vaippapaketissa, mutta tulva tuli. Kirvestä en oo kaivoon heittänyt näitten pöksyjen kohdalla kun muulloin ne on toiminut ihan ok, kahellaan.

Sitten mie oon lukenut.

Tekijät: Leslie T. Chang
Nimeke: Tehtaan tytöt : unelmia muuttuvassa Kiinassa (Factory girls : from village to city in a changing China)
Julkaistu: Otava : 2009

Tästä kirjasta ei saanut kovin imartelevaa kuvaa kiinalaisista. Työpaikan metsästyksessä valehtelu, papereiden väärentäminen yms. on ihan normaalia. Tärkeää on raha, asema ja menestys. Aika kova maailma. Mutta onhan siellä porukkaakin, jotenkin ne mittasuhteet on ihan käsittämättömät.

Kirjassa siis tarkasteltiin siirtotyöläisyyttä nuorten tyttöjen näkökulmasta. Lisäksi kirjaan oli ympätty mielestäni turhaan kirjailijan perheen tarinaa. No, olihan siinäkin siirtotyöläisyydestä osin kysymys, mutta olisi miusta kuulunut ihan omaansa kirjaan eikä tähän. Se ärsytti. Mut ihan mielenkiintoinen kirja noin niiku muuten.

Tekijät: Arja Tiainen
Nimeke: Onnen ylkämies, murheen morsian
Julkaistu: Wsoy : 1994

Alunperin ihastuin Tiaisen kirjoittamaan Tää tojota ei lähe liikkeelle -runokirjaan. Se oli niin hauska ja hyvä. En tiijä miksi en sitten lähtenyt kahlaamaan muita Tiaisen runokirjoja. Viime kirjastokäynnillä nappasin taas lainaan sen tojota-kirjan ja samalla tämänkin kokoelman. Enkä pettynyt tähänkään. Tässä oli rakkautta, maailmanpolitiikkaa (tietyllä ironialla tms.), vähän lapsuuden näkymiä ja runojen kirjottamisesta ja taas vähän lisää rakkautta. Tykkäsin ja pitää lainata lisää näitä.

Tekijät: Heli Kruger
Nimeke: Olen koskettanut taivasta : romaani
Julkaistu: Otava : 2005

Tämäkin on tullut lukaistua. Miusta tää oli jotenkin lapsellinen tai jotenkin vaaleenpunanen ja vaahtokarkkinen, pikkasen makeeta kaakaota ja kuorruketta. Oli tässä jotain myös mistä tykkäsin, siinä kielessä, en taaskaan osaa selittää. Päähenkilöstä en tykännyt, meinasi mennä hermot sen kanssa!

Jos Krugerin uusin kirja Pidä minusta kiinni sattuu eteeni kirjastossa voin sen kyllä lainata, mutta ei se pääse kuitenkaan miun Halluun lukkee -listalle. Ainakaan kovin ylös.

Jatkanpa kirjajutuilla. Sartsalla oli tämmönen kiva kirjahaaste viidestä suosikkikirjasta. Miekin haluan tehdä tän!

1. Väinö Linna : Täällä pohjantähden alla

Yksinkertaisesti hyvä. Olihan siellä vähän tylsempiäkin kohtia, mutta se kokonaisuus tästä tekee hienon lukukokemuksen. Ennakkoluuloja miulla oli kirjaa kohtaan ennen kuin aloitin lukemisen. Ahmimiseksi meni ja vollottamiseksi.

2. John Steinbeck : Vihan hedelmät

Tästä on kauan aikaa kun luvin tämän, mutta edelleen pyörähtää mielessä. Tääkin vollotutti ja innosti lukemaan myös muita Steinbeckin kirjoittamia kirjoja (hyviä nekin).

3. John Irving : Kunnes löydän sinut

Yhdessä vaiheessa miulla oli yliannostus Irvingiä. Luin monta hänen kirjoittamaa kirjaa peräkkäin ja kyllästyin. Tuntui, että kaikissa oli päähenkilö, joka harrasti jotain urheilulajia ja muutenkin kirjat tuntuivat samankaltaisilta tietyiltä osin. Pidin tauko Irvingeistä. Sitten luin kirjan Sirkuksen poika ja innostuin taas. Kun tää ilmestyi laitoin heti varaukseen kirjastosta. Voisin hankkia myös omaksi. Tykkäsin tosi paljon. Tällä kertaa päähenkilön urheilulaji oli paini :)

4. Arja Tianen : Tää tojota ei lähe liikkeelle : ajopäiväkirja

Että runokirja voi olla hauska, osuva ja mielenkiintoinen. Miulla on ollut niin hauskaa tän kirjan kanssa, että suosikiksi on kohonnut.  Tää pitää kokea ihe.

5. Astrid Lindgren : Ronja Ryövärintytär

Lapsuuden suosikki. En oo pitkään aikaan lukenut. Voisikin taas lukaista. Tää tuli telkkarista joskus aikoja sitten. Meillä nauhotettiin tämä ja kahoin usseesti tätä videoltakin kipeenä ollessani. Vieläköhän se video jostain löytyisi?

Listani kaksi ensimmäistä on ihan parhausjärjestyksessä. Loput kuhan vaan ovat listalla.

Kiitos muuten sanan löytämisestä Roudalle ja Marille! Kädentie, kädentie, kädentie ja hihansuu, hihansuu, hihansuu. Jospa ne tästä oppis :)

Eilen nautiskelin kevään viimeisestä Emmerdalesta jäätelön ja sukanneulonnan kera. Nyyh, tullee ikävä! Mutta huomenna voin syödä karkkia lohdutukseksi! Karkkilakko loppuu ja namit on jo hankittu (tietty). Miulla on Fazerin parhaita, salmiakkipätkis ja Duelloja. Mutta missä on salmiakit?